Adelaarsstenen van Vaals

We zien hier vijf bijzondere grensstenen voor Nederland, want het zin eigenlijk Duitse grensstenen. Ze stammen uit circa 1545 en geven de grens aan van de voormalige vrije Rijksstad Aken. Het is mij niet geheel duidelijk hoe dat zo gekomen is, maar alle vijf staan ze enige meters op Nederlands grondgebied. Op deze foto zie je rechts de grenspaal van Nederland Duitsland (193H).

De tweede steen staat tegenover het voormalige grenswachtershuisje, "Kleng Wach". Aan de andere kant van het huisje staat steen 196 van de landsgrens.

Bij het kerkje van Lemiers, vlak bij steen 200.

Aan de voorde van de Selzerbeek, bij Mamelis, bij steen 201. Meer over deze stenen is te vinden op de site van Peter Dirven, die ze allemaal (ook die in Duitsland staan) beschrijft. 

De laatste steen is in 2000 pas weer boven de grond gekomen en werd ontdekt door H. Hermans. Hij staat nu op de landsgrens bij paal 212.
De Vrije Rijksstad Aken werd reeds genoemd in 1336 en rond 1386 bevond zich hier al het Drielandenpunt tussen het Rijks-Duitse Aken, het hertogdom Brabant en het hertogdom Gulik.Volgens grensprotocollen was de Drieherensteen in 1659 het raakpunt van drie soevereine gebieden: Het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie waartoe Aken, de Spaanse Nederlanden waartoe de Schepenbank Simpelveld-Bocholtz en het hertogdom Gulik waartoe het Heydener Ländchen (Horbach) behoorde. In een grensprotocol uit 1772 staat: ‘Liegender Pfahl mit Adler, am Dreyherrigen Pfahl genannt’(…) Ooit stonden rondom Aken, bij de 70 km lange landgreppel 140 grensstenen, maar daarvan zijn er nog slechts twintig over.
Citaat van: H.Hermans